TARINAMME 


Ruisjuuri on ylpeästi kotimainen kotileipomo, joka haluaa tehdä työtä huomispäivän perinteiden puolesta.


Ruisjuuren perinneleivonta Helsingissä

 TARINAMME 


Ruisjuuri on ylpeästi kotimainen kotileipomo, joka haluaa tehdä työtä huomispäivän perinteiden puolesta.


Missä siun juuret on?


Katja Roivas, Ruisjuuri kotileipomon perustaja

Ruisjuuren tarina sai alkunsa vuonna 2013 Chicagossa, Yhdysvalloissa.


Asuin perheeni kanssa tuulisessa suurkaupungissa ja ikävöin suomalaista ruisleipää. Lähikaupasta löytyneestä ruisjauhopussista inspiroituneena pyysin äitiäni salakuljettamaan ruisleivän juuren tuliaisina Chicagoon. Leivänjuuri matkasi äidin matkalaukussa Etelä-Karjalan Joutsenosta valtameren yli Chicagoon, missä juuresta leivottiin äidin opastuksella ruisleipää. Leipä oli täydellistä. Se maistui omilta juurilta, viljapelloilta ja lähimetsiltä. Leipä maistui kodilta.


Palasimme perheeni kanssa takaisin Suomeen.

Leivoin ruisleipää Chicagossa ja ilahdutin sillä paikallisia suomalaisia ystäviäni. Suomessa jatkoin leipomista ja äkkiä leivilläni oli tilaajia myös kotikulmillani Helsingissä. Innostuin lisää ja keksin kaivaa piirakkapulikkani esiin. Puisella piirakkapulikalla pyöritellyt ohuet ruiskuoret taipuivat kauniille rypytyksille ja piirakat lähtivät asiakkaiden mukana syntyäpäiville, häihin, kastejuhliin ja joulupöytiin.

Syntyi karjalaisiin perinneleivonnaisiin erikoistunut kotileipomo nimeltään Ruisjuuri.


Helsingin Pitäjänmäellä sijaitseva kotileipomo on osallistunut erilaisiin myyjäisiin ja tapahtumiin kuten Ravintolapäivään. Olen tavannut ihania asiakkaita ja kuunnellut lapsuudentarinoita itse leivotuista lämpimäisistä sekä erilaisista leivontaperinteistä. Makumuistot vievät oman kodin ja mummoloiden leivinuunien lämpöön, vastapaistettujen leivonnaisten tuoksuun ja perheiden yhteiseen aikaan.

Ymmärsin, että perinneleipominen on hiljaista tietotaitoa, joka on siirtynyt eteenpäin suvuissa ja perheissä yhdessä leipoen. Huomasin myös, että usein leivontataitojen siirtyminen eteenpäin oli syystä tai toisesta katkennut.


Katja Roivas, Ruisjuuri kotileipomon perustaja

Ruisjuuren kanssa koen olevani hyvin merkityksellisen asian äärellä.


Suomalaisten perinteiden sekä tapojen säilyttäminen ja vaaliminen on Ruisjuurelle tärkeää. Ruisjuuri on ylpeästi kotimainen kotileipomo, joka haluaa tehdä työtä huomispäivän perinteiden puolesta.


Image

Joskus täytyy mennä kauas, että näkee lähelle. Nyt mie tiiän missä miun juuret on.


Katja Roivas

Ruisjuuren perustaja, yrittäjä & artesaanileipuriKatja Roivas, Ruisjuuri kotileipomon perustaja